Recensie: Een duister venster van Rachel Gillig

Het heeft even geduurd, maar het razend populaire One Dark Window van Rachel Gillig is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar. Begin december verscheen bij October Books Een duister venster, een publicatie waar door velen reikhalzend naar werd uitgekeken. Dit is het eerste deel van een tweeluik. Ik las dit boek al in het Engels, maar merkte al snel dat dit pittig was vanwege alle verzen en rijmen die hierin verwerkt zijn. Ik had het gevoel of ik dit boek totaal niet begreep en was dan ook zeer benieuwd naar de Nederlandse versie. Ben ik inmiddels ook overtuigd van de hype rondom dit tweeluik?

Recensie: Een duister venster van Rachel GilligEen duister venster Serie: De Shepherd King #1
Uitgegeven door October Books op 3 december 2024
Pagina’s: 400
ISBN: 9789464822199
Genres: Fantasy, New Adult

Elspeth heeft een monster nodig.
Of is zij het monster zelf?

Het koninkrijk Blunder is al eeuwen in de mist gehuld. De duistere magie die in deze mist besloten ligt, houdt iedereen in zijn greep. Er is geen ontsnappen aan mogelijk. Maar dat weerhoudt de mensen er niet van om het toch te proberen.

Elspeth Spindle verschuilt zich al elf jaar voor de Koning van Blunder. Als kind heeft ze namelijk de infectie gekregen, waardoor ze magie in zich heeft. Ze noemt haar magie de Nachtmerrie: een oude, wispelturige geest die in haar hoofd gevangenzit. Hij beschermt haar. Hij bewaart haar geheimen. Maar hij heeft zelf ook een wereld aan geheimen, die het daglicht niet kunnen verdragen.

Tijdens een feest maakt Elspeth met Ravyn Yew. Ravyn is een neef van de Koning, hij is aanvoerder van de gevaarlijkste garde in Blunder én… hij is schuldig aan hoogverraad. Een verraad waarbij hij Elspeth en haar Nachtmerrie heel goed kan gebruiken. Elspeth sluit zich aan bij zijn missie om de twaalf Voorzienigheidskaarten te verzamelen – de sleutel tot de oplossing. Maar terwijl de inzet steeds hoger wordt en hun aantrekkingskracht toeneemt, wordt Elspeth gedwongen om haar donkerste geheim onder ogen te zien: de Nachtmerrie neemt langzaam haar geest over. En misschien kan ze hem niet tegenhouden.

Een meisje moet het monster dat in haar leeft loslaten om haar koninkrijk te redden in dit duistere, romantische fantasyverhaal vol gothic vibes.

In dit verhaal volgen we Elspeth, een meisje dat als kind een infectie heeft opgelopen. Zoals de meeste infectieziekten is ook deze infectie niet onschuldig, want de meeste mensen die het overleven – als ze het al overleven – raken besmet met magie. Magie wordt gezien als een groot gevaar in Blunder, de plek waar het verhaal zich afspeelt. De magie vreet de ziel van de geïnfecteerde op waardoor deze volledig wordt beheerst door de magische kracht. Als kind heeft Elspeth een zogeheten voorzienigheidskaart aangeraakt waardoor ook zij is besmet en nu moet ze leven met een nachtmerrie in haar hoofd die zich te pas en te onpas met haar leventje bemoeit. De enige manier om de mist en magie uit Blunder te verdrijven is om alle twaalf de voorzienigheidskaarten uit het kaartspel van de Herderkoning te verzamelen. Hier raakt ze bij betrokken als ze op een dag Ravyn tegen het lijf loopt. Ook hij is op zoek naar de rest van de voorzienigheidskaarten om zijn broer te redden van de langzame dood die hij tegemoet zal gaan. Lukt het Elspeth om met Ravyn samen te werken of wint het monster in haar hoofd steeds meer terrein?

Doordat het verhaal volledig vanuit Elspeth wordt verteld wordt haar worsteling met het monster in haar hoofd goed zichtbaar. Vanaf het begin weet je dat er iets aan de hand is, maar je weet niet goed hoe dit zich verhoudt tot Elspeth. Dit wordt langzamerhand steeds duidelijker en dit is dan ook het element dat het beste is uitgewerkt. Ik kreeg verder niet veel hoogte van haar. Hierdoor is het een personage dat je snel weer bent vergeten. Dit had ik een beetje bij alle personages, ze hebben geen van allen echt een indruk op mij achter weten te laten. Ook Ravyn niet, hoewel hij toch een belangrijke rol speelt. Hij is ook wat gewoontjes. Een ander belangrijk personage voor dit verhaal is Elm, hij koestert vooral veel wantrouwen jegens Elspeth. In dit boek krijg je nog weinig duidelijkheid hoe de vork precies in de steel zit. Doordat Ravyn en Elm nauwelijks zelf aan het word komen, blijven ze voor mijn gevoel onderontwikkeld. Dit geldt, in mindere mate, ook voor Elspeth. De personages zijn er, maar ik ben ze nu alweer vergeten.

De auteur heeft een poëtische schrijfstijl. Dit maakte dat ik dit boek in het Engels vrij pittig vond. Ik kwam er moeilijk in en moeilijk doorheen. Ik had veel moeite met de verzen en rijmen en was eigenlijk wel benieuwd hoe deze over zouden komen in het Nederlands. Gelukkig viel me dit hartstikke mee. Ook in mijn moedertaal vind ik de schrijfstijl poëtisch wat dit boek erg geschikt maakt voor het herfst- en winterseizoen. Helaas zorgt dit er ook voor dat het niet voor iedereen geschikt is, want je moet hier echt van houden.

Voor mijn gevoel leunt deze fantasy roman enorm op de donkere en sombere sfeer en op de gotische vibes waarmee het wordt aangeprezen. Het verhaal wordt namelijk nergens echt spannend en hierdoor wist het mij niet te intrigeren. Ik begreep er in het Engels uiteindelijk meer van dan ik had gedacht, dit is toch wel een fijne bevestiging. Het herlezen in het Nederlands laat mij niet anders denken over de plot zelf. Het is uniek, maar ik werd nergens echt meegesleept. De gebeurtenissen zijn logisch en het is een goede opmaat naar het vervolg, twee verstrengelde kronen. Meer is het dan ook niet.

Doordat Een duister venster van Rachel Gillig zo populair is, had ik behoorlijk hoge verwachtingen. Helaas heeft het boek niet aan deze verwachtingen kunnen voldoen. De personages zijn vrij vlak waardoor je ze snel vergeet. De schrijfstijl is dan weer poëtisch wat perfect past bij de donkere maanden van het jaar en de sombere atmosfeer van dit verhaal. Helaas leunt het boek te veel op deze sfeer en is er een weinig intrigerend plot. Ik werd totaal niet nieuwsgierig naar of de personages alle voorzienigheidskaarten hebben kunnen vinden of naar het monster in het hoofd van Elspeth. Het voelde voor mij wat gewoontjes. Inmiddels heb ik het vervolg ook in het Engels gelezen, binnenkort meer.


Reacties

Geef een reactie