Recenseren, hoe doe ik dat?

Zoals je gemerkt hebt is het de laatste tijd een beetje stil op mijn blog met recensies. De reden hiervoor is heel simpel, ik heb de afgelopen week geen boek uitgelezen. Of nou ja, eentje, maar dat is een novella die waaschijnlijk niet vertaald zal worden. Ik twijfel dan ook of ik deze op mijn nederlandse blog ga bespreken. Omdat het anders wel heel stil blijft, dacht ik dat het leuk zou zijn om eens een inkijkje te geven in hoe ik mijn boeken recenseer. Ik weet dat ik nog wel eens van format wil veranderen en wat zoekende ben (geweest), maar een aantal dingen blijven fier overeind.

Hoe beoordeel ik mijn boeken?

Ik gebruik voor mijn beoordelingen van de boeken die ik heb gelezen de welbekende sterwaardering. Ik gebruik de 1-5 sterren en ik vind dat halve sterren prima kunnen. Bij mij ziet het er als volgt uit:

  • 0 sterren: Geen waardering, DNF (niet uitgelezen)
  • 1 ster: Ronduit slecht
  • 2 sterren: Matig
  • 3 sterren: Prima, vermakelijk, maar geen hoogvlieger
  • 4 sterren: Goed, ik heb me vermaakt tijdens het lezen, maar het is geen nieuwe favoriet
  • 5 sterren: Helemaal geweldig, ik heb er waarschijnlijk een nieuwe favoriet bij en ik zal dit boek vaker aanraden.

De boeken die ik niet uit lees krijgen, logischerwijs, geen eigen blog. Ik vind het niet eerlijk om een boek te beoordelen dat je niet hebt uit gelezen. Ik benoem deze boeken wel, maar dan in mijn wrap up aan het eind van de maand.

Waarom DNF ik een boek

Er zijn verschillende redenen waarom ik een boek niet uit lees. Dit heeft bij mij vaak te maken met de schrijfstijl of omdat ik er niet in kom. Een recent voorbeeld van een boek dat ik niet uit las is Pageboy van Elliot Page. Het verhaal is belangrijk en moet absoluut verteld worden, dat kan ik niet ontkennen. Ik ken Elliot Page zelf niet (ik kijk nauwelijks tv want dat boeit me niet genoeg), dus ik ging er blanco in. Helaas is de schrijfstijl nogal all over the place waardoor er geen structuur in het boek zit. We springen van hot naar her in de tijd en dat werkt voor mij niet goed. Hierdoor is het verhaal niet logisch en bar slecht te volgen. Zeker ook als je de persoon in kwestie in dit geval niet kent en je dus niet weet waar het allemaal over gaat. Als het verhaal beter gestructureerd zou zijn, was ik wel door blijven lezen. Maar na 40% trok ik het gewoon niet meer en besloot ik te stoppen. Ik had geen idee wat ik allemaal las en dat werkt niet.

Een andere reden waarom ik een boek niet uit lees is dat ik niet in het verhaal kom. Dit kan met van alles te maken hebben, niet alleen met de schrijfstijl. Soms intrigeert het verhaal mij toch niet genoeg om door te blijven lezen. Ik spoiler mijzelf dan en lees het einde. Boeit dat mij ook niet? Dan is het klaar en stop ik met het boek.

Als laatste kan het ook de timing zijn, zoals bij Thunderhead van Neal Shusterman. Dat boek pakte mij eerst totaal niet, tot ik het bijna 3 jaar later opnieuw probeerde. Toen lukt het wel.

En dan, het recenseren

Als ik een boek wel heb uit gelezen en beoordeeld heb met een aantal sterren, dan overweeg ik of ik het ga recenseren op mijn blog. Ik vind een aantal dingen in een recensie heel belangrijk en daar ben ik zelf ook altijd naar op zoek als ik recensies van anderen lees. De vragen die ik hieronder stel zijn vragen die ik mijzelf altijd stel als ik aan het recenseren ben en zijn dus meer als voorbeeld.

  • Ik ben altijd nieuwsgierig naar de verwachtingen en of deze zijn waargemaakt. Niet per se noodzakelijk, maar maakt je recensie wel persoonlijker.
  • Personages. Ik wil meer weten over de personages en hoe zij zich ontwikkelen/gedragen. Wat vind je van hen? Zijn ze goed uitgewerkt of niet? Als je wilt kun je ook je minst en meest favoriete personage benoemen. En in het geval van romance, hoe is de chemie?
  • De schrijfstijl. Hoe bevalt deze? Zijn er bijvoorbeeld perspectiefwisselingen en zijn deze goed gedaan? Leest het verhaal goed door of had je hier juist moeite mee?
  • De plot. Wellicht een van de belangrijkste bouwstenen van een boek. Hoe is de plot? Is deze interessant of juist totaal nietszeggend? Of, is het boek meer karakter gestuurd en dient de plot juist ter ondersteuning van de karakterontwikkeling? Dit zie je vaak bij contemporary verhalen en dan vind ik de ontwikkeling van de personages veel belangrijker dan de plot. Heeft de plot je weten te intrigeren of was het juist enorm saai?
  • Eindoordeel. Hierin vat ik meestal samen wat ik van het boek vind, maar schrijf ik niet mijn aantal sterren op. Die staan immers al bij de boekinformatie. Wat ik ook altijd vertel is hoe het boek mij is bevallen.
  • Boekinformatie. Hierin vertel je meer over het boek. Titel, auteur, vertaler, serie en seriedeel, verschijningsdatum, uitgeverij, ISBN, aantal pagina’s en genre. Daaronder plaats ik de originele flaptekst en het aantal sterren dat het boek van mij krijgt. In een officiële recensie wordt erop gehamerd dat je de flaptekst niet kopieert, maar dat je hem in je eigen woorden samenvat. Begrijpelijk, maar in een recensie op een blog vind ik dat niet zo nodig. Ik vind dat het bij de boekinformatie hoort. We zijn toch geen officiële recensenten, het moet wel leuk blijven. Ik kies er daarom voor om de boekinformatie na mijn introductie van de recensie te plaatsen, voelt voor mij het meest logisch. Later in mijn recensie herhaal ik nog wel eens wat uit de samenvatting, maar dan leg ik de link naar personages, schrijfstijl of plot.

En verder

Verder heb ik nog wat meer tips voor je, do’s en don’ts zeg maar.

  • Plaats nooit, nooit, nooit maar dan ook echt NOOIT spoilers van het boek in je recensie! Dit is echt not done. Zo willen anderen het boek niet meer lezen. Bespreek je delen uit een serie? Waarschuw dan in de eerste alinea voor spoilers. Zeker als je latere delen in series bespreekt.
  • Blijf altijd respectvol naar boek, auteur, vertaler, uitgever en als het gaat om luisterboeken de voorlezer. Het kan dat je iets niet helemaal tof vind, dit kun je gerust melden. Graag zelfs. Maar brandt de auteur/vertaler/uitgever/voorlezer nooit af, er is immers heel veel werk in een boek gaan zitten. Daarnaast is het ook gewoon niet netjes.
  • Recenseer je (ook) op Instagram of andere sociale media en is het tijd voor een negatieve recensie? Tag dan alsjeblieft niet de auteur, vertaler en/of uitgever in je post. Is gewoon niet zo netjes.
  • Blijf dicht bij je zelf en blijf vooral altijd eerlijk. Is een boek een grote hype, maar vond jij het helemaal niks? Vertel dat dan ook en hemel het niet op omdat het zo’n hype is. Zo blijf je geloofwaardig.
  • Zelf vind ik het prettig om casual geschreven recensies te lezen. Hoe formeler, hoe stijver ik het aan vind voelen en hoe groter de kans dat ik je recensie niet zal lezen. Een YA boek dat formeel gerecenseerd wordt past ook niet vind ik, dat is behoorlijk scheef. De doelgroep van recensies van YA boeken zijn jongere lezers en die jaag je weg met “stijf” geschreven teksten. Bij literatuur past een formeel geschreven recensie dan weer beter. Ik doe dat dus zelf niet omdat ik dat soort boeken amper lees. Daarnaast zijn daar natuurlijk de officiële recensies voor. Laat mij maar gewoon lekker casual recenseren, past veel beter bij me. En vind ik zelf ook leuker om te lezen.
  • Weet je niet goed wat je over een boek kunt zeggen? Dan zou ik ervoor kiezen om het lekker op sociale media te bespreken in plaats van veel werk te steken in een blog post. Doe ik ook steeds vaker en dat bevalt me prima.

Nu hebben jullie een beetje een idee hoe ik te werk ga als ik een boek recenseer. Ben ik nog iets vergeten? Of heb jij nog tips? Hoe doe jij dit bijvoorbeeld? Laat het weten in de reacties! Zo kunnen we van elkaar leren.


Reacties

Eén reactie op “Recenseren, hoe doe ik dat?”

  1. Vooral dat van de spoilers vind ik een belangrijke inderdaad. Maar soms ook wel lastig om dan goed te vertellen wat je van een boek vindt.

Geef een reactie